top of page
Keresés
  • paldarak

Gyanúsítotti kihallgatás és őrizetbe vétel

Fontos, hogy már a gyanúsítotti kihallgatást megelőzően konzultáljunk védőügyvéddel.


A büntetőeljárási törvény szerint, ha a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján meghatározott személy megalapozottan gyanúsítható bűncselekmény elkövetésével, őt a nyomozó hatóság, illetve az ügyészség gyanúsítottként kihallgatja.


Az őrizet a terhelt, illetve a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy személyi szabadságának átmeneti elvonása. Az őrizet legfeljebb hetvenkét óráig tarthat. Az őrizet elrendeléséről és a fogva tartás helyéről legkésőbb nyolc órán belül tájékoztatni kell a terhelt vagy a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy által megjelölt nagykorú személyt (ezen előírás alól azonban lehetnek kivételek).


Fontos szabály azonban, hogy az esetlegesen őrizetbe vett személyt a fogva tartása kezdetétől számított huszonnégy órán belül ki kell hallgatni.


Fontos jogot biztosít a törvényünk azzal, hogy rögzíti: a gyanúsítás közléséig az érintett személy

a) a gyanúsítotti kihallgatással kapcsolatos büntetőeljárási jogairól felvilágosítást kaphat,

b) védőt hatalmazhat meg és védőjével ellenőrzés nélkül tanácskozhat.


A védő tehát nem csak, hogy a gyanúsított kihallgatásán jelen lehet, de védencével - akár a kihallgatás megkezdését követően is - tanácskozhat, ezt pedig a hatóságok tagjainak lehetővé kell tenniük.


A kihallgatás érdemi része során a terhelti figyelmeztetést követően közölni kell a gyanúsítás tárgyává tett cselekmény tényállását és annak Btk. szerinti minősítését. A gyanúsítás, vagy annak módosítása ellen a gyanúsított és védője panasszal élhet.


A terhelt vallomásának minősül a terhelt minden olyan, a büntetőeljárásban a terhelti figyelmeztetés utáni, bíróság, ügyészség vagy nyomozó hatóság előtt tett, illetve ezeknek címzett szóbeli vagy írásbeli közlése, amelyben a bizonyítás tárgyára vonatkozó tényt állít. Ha a terhelt vallomást kíván tenni - jelenti ez azt is, ha a terhére rótt bűncselekmény elkövetését tagadni kívánja, ártatlanságát alá kívánja támasztani - a vallomástétel lehetőségét biztosítani kell.



(A bejegyzésben rögzítettek a jogszabályok 2023.08.31. napján hatályos állapotát tükrözik, a jogszabályok tartalma idő közben változhat. A bejegyzésben rögzítettek nem minősülnek jogi tanácsnak.)

14 megtekintés0 hozzászólás
Post: Blog2_Post
bottom of page